Mawia się, że grzyby nie mają wartości odżywczych, a jedynym powodem ich spożywania są walory smakowe. To jednak nieprawda, bo wiele gatunków grzybów dostarcza do organizmu ważne składniki i mikroelementy. Do takich grzybów zalicza się pieczarka – grzyb z rodziny Agaricius. Posiada w sobie głównie wodę, ale poza nią również białko, węglowodany, nisko nasycone tłuszcze oraz wiele cennych pierwiastków. Czy dlatego jest tak popularny?
Co wpływa na popularność pieczarek?
Chociaż na świecie istnieje ok. 300 rodzajów pieczarek, najbardziej znane są 3 – pieczarka biała, brązowa i portobello. W polskich sklepach (i nie tylko) najczęściej można spotkać pieczarkę białą. Według ekspertów z firmy Lomania w Kościanie pieczarki są tak chętnie spożywane z powodu ich ogromnej dostępności i łatwości hodowli. W warunkach przemysłowych mogą wyrastać w niemal każdym miejscu na świecie, co sprzyja powstawaniu przetwórni i fabryk zajmujących się uprawą białych i brązowych pieczarek. Powszechna dostępność i łatwość uprawy mają też wpływ na niewygórowaną cenę tych grzybów, które można dostać w niemal każdym sklepie spożywczym.
Dlaczego warto jeść pieczarki?
Walory smakowe pieczarek to nie wszystko – warto je spożywać również dlatego, że są pożyteczne dla zdrowia. Pieczarki zawierają w sobie bogactwo cennych mikroelementów. Wśród nich można wyróżnić selen, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, oraz witaminy z grupy B, E, D oraz A. Co więcej, zawierają beta-glukany, które stanowią część składową błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie pieczarek ma więc wpływ na prawidłową pracę układu trawiennego.
Co jest potrzebne do wzrostu pieczarek?
Aby zapewnić konsumentom dostęp do najwyższej jakości grzybów, uprawa pieczarek powinna przebiegać według wysokich norm. Jedną z podstawowych zasad funkcjonowania pieczarkarni jest zaopatrywanie się w wysokiej jakości podłoże, z którego wyrosną pieczarki. W warunkach uprawowych wykorzystywane jest podłoże składające się m.in. ze słomy, pomiotu drobiowego, obornika końskiego, fosfogipsu lub reagipsu. Taki skład podłoża jest optymalny dla zapewnienia idealnych warunków rozwoju pieczarki. Przed zakupem pieczarek upewnij się, z jakiej uprawy pochodzą grzyby. Jakość produkcji ma bezpośredni wpływ na smak oraz ilość wartości odżywczych pieczarek. Smacznego!