Tempo naszego codziennego życia nieustannie przyspiesza. Załatwianie spraw na mieście, praca, odbieranie dzieci z przedszkola czy szkoły. Jesteśmy nieustannie zabiegani, a przychodząc z pracy do domu ostanie o czym myślimy, to przygotowanie obiadu dla całej rodziny. Sama myśl na ten temat przyprawia nas o ból głowy i dreszcze. Na szczęście przygotowaliśmy dla Was 5 pomysłów na szybkie obiady, które przyrządzicie w 30 minut, wystarczy że dzień wcześniej przygotujecie niektóre składniki.
Dania z makaronem
Kto nie marzy o wyjeździe do słonecznej Italii? To właśnie tam podają najlepszy makaron, którym co roku zachwycają się turyści. Dania z tym składnikiem łatwo i szybko przygotujesz w swoim domu. Jednym z popularniejszych potraw jest spaghetti carbonara lub bolognese. Jeżeli nie tolerujesz glutenu możesz przygotować spaghetti z makaronem ryżowym. A może skusisz się na szybką zapiekankę makaronową z żółtym serem, kiełbasą i marchewką? Jeśli nie jesz mięsa, wtedy warto przygotować makaron z pesto z bazylii lub rukoli.
Zupy krem
Nie ma na świecie szybszego dania niż przygotowanie zupy krem. Obranie warzyw, wrzucenie ich do garnka i ugotowanie zajmuje minuty. W sezonie jesienno-zimowym warto przygotować zupę krem z dyni, natomiast w sezonie letnim warto użyć cukinii lub pomidorów, kiedy to półki sklepowe uginają się pod ich ciężarem. Do takiego dania warto zrobić grzanki z masłem czosnkowym lub pesto pietruszkowym, a na wierzchu posypać podprażonymi pestkami słonecznika lub dyni i polać odrobiną oliwy z oliwek.
Naleśniki i placuszki
Lubisz od czasu do czasu zjeść obiad na słodko? Jeżeli odpowiedź brzmi tak, przygotuj naleśniki z kremem czekoladowym i bananami lub dżemem truskawkowym, twarożkiem i bitą śmietaną. Naleśniki usmaż dzień wcześniej, a na drugi dzień nałóż dodatki i danie gotowe. Również idealnym rozwiązaniem będą placuszki z jabłkami posypane cukrem pudrem. W tym przypadku również placuszki usmaż dzień wcześniej, a na drugi dzień wystarczy jedynie je odgrzać.
Dania jednogarnkowe
Dania jednogarnkowe to jeden z szybszych sposobów na obiad. Wszystkie składniki przygotuj dzień wcześniej, aby następnego dnia dodać wszystko do garnka i ugotować. Jednym z popularniejszych dań jest chilli con carne. W wersji bezmięsnej warto dodać podsmażone lub upieczone tofu z przyprawami, aby danie zyskało smaku i więcej wartości odżywczych. Fanom polskich smaków spodoba się chłopski garnek, do którego wystarczy dodać ziemniaki, podsmażoną kiełbasę i kapustę, a następnie około 30 minut dusić pod przykryciem.
Pierogi i kluski śląskie
Niektórych może dziwić wybór pierogów i klusek śląskich jako szybkie danie, które zrobimy w 30 minut. Niestety przygotowanie farszu do pierogów i samo ich lepienie zabiera trochę czasu. Natomiast warto poświęcić jeden dzień na przygotowanie większej ilości, a następnie ich zamrożenie. Tym sposobem, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu danego dnia, wystarczy wyciągnąć z lodówki zamrożone pierogi bądź kluski śląskie, wrzucić je do wrzątku i podać z podsmażoną na złoto cebulką.