Jednym z podstawowych elementów piramidy zdrowego żywienia jest spożywanie ryb. Dzięki temu, że można poddać je odpowiedniej obróbce, dłużej zachowują swoją świeżość i można je przygotować w różnej postaci. Jakie urządzenia są używane do obróbki ryb?
Przetwórnia rybna – z jakich urządzeń korzysta?
Ryby to bardzo zdrowa i pełna wartości odżywczych żywność. Zawierają wiele witamin i ważne dla organizmu kwasy omega. Wzbogacenie diety o produkty rybne przynosi wiele korzyści i pozytywnie wpływa na stan zdrowia. Aby ułatwić przyrządzanie potraw z ryb, dzisiaj dostępnych jest wiele przetworów. Do ich produkcji przetwórnie wykorzystują specjalistyczny sprzęt. W pierwszej kolejności ryby trafiają do sortownicy, gdzie są dzielone ze względu na wielkość. Ułatwia to dalszą obróbkę. Podstawą są także urządzenia do dokładnego mycia i patroszenia ryb. Pozwala to zaoszczędzić mnóstwo czasu i przyspieszyć cały proces, bo nie musi być wykonywane ręcznie. Aby zapewnić łatwe transportowanie ryb, między poszczególnymi maszynami montuje się przenośniki taśmowe.
Specjalistyczne urządzenia do obróbki ryb mogą być zamontowane także na statkach. Dzięki temu proces może rozpocząć się bezpośrednio po złowieniu. Konstrukcja takiej linii produkcyjnej musi być odpowiedni zaprojektowana i uwzględniać możliwości i konstrukcję statku. Najczęściej wykorzystuje się przenośniki oraz urządzenia myjące. Ważne, żeby cały zamontowany system zapewniał bezpieczeństwo pracownikom.
O jakie jeszcze wyposażenie należy zadbać w przetwórni ryb?
Zakład przetwórstwa ryb musi spełniać wiele wymogów sanitarnych i higienicznych. Oprócz tego, że należy wyposażyć go w specjalistyczne maszyny do przetwórstwa ryb, trzeba także zadbać o bezpieczeństwo i komfort pracowników. Przechowywanie ryb odbywa się w bardzo niskich temperaturach, przez co zapewniona musi być odpowiednia odzież ochronna. Dodatkowo hala produkcyjna musi być wyposażona w odpowiednie regały i podesty, dzięki czemu dostęp do nich nie będzie stanowił problemu.