Przygotowując codzienne posiłki dla całej rodziny pamiętaj, aby uzupełnić je w warzywa i owoce, które pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka i są ważnym źródłem witamin i wielu składników odżywczych. Jedzenie odpowiedniej ilości warzyw i owoców ma działanie ochronne i przeciwdziała rozwojowi różnych chorób, a także wpływa bardzo dobrze na naszą skórę. Dostarczając naturalne witaminy, które z odpowiednią pielęgnacją naturalnymi kosmetykami, poprawiamy jej kondycję czy koloryt.
Należy jednak pamiętać, że skórka owoców i warzyw kupowanych w sklepach jest pokryta nie tylko zanieczyszczeniami naturalnymi takimi jak ziemia czy piasek, ale również̇ resztkami nawozów naturalnych i sztucznych oraz niebezpiecznymi dla zdrowia środkami chemicznymi, takimi jak pestycydy, konserwanty i drobnoustroje chorobotwórcze np. bakterie, wirusy i grzyby.
Więc jak jest z tymi owocami i warzywami?
EWG (Environmental Working Group) co roku publikuje listę 12 najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. W 2020 roku na liście znalazły się: truskawki, szpinak, jarmuż, nektarynki, jabłka, winogrona, brzoskwinie, wiśnie, gruszki, pomidory, seler naciowy i ziemniaki. Dlatego przed spożyciem konieczne jest dokładne mycie warzyw i owoców, na przykład specjalnie dedykowanym płynem do mycia warzyw i owoców OnlyEco, który jest w 100% skuteczny do codziennego mycia warzyw i owoców. Zmywa z powierzchni skórki brud, piasek, naturalne woski, nawozy oraz niebezpieczne dla zdrowia środki chemiczne, takie jak pestycydy, herbicydy, konserwanty i metale ciężkie. Olejek ze słodkiej pomarańczy skutecznie usuwa naturalne woski i wykazuje działanie antyseptyczne. Nie zmienia smaku i zapachu warzyw i owoców. Natychmiast się spłukuje i nie zostawia filmu na powierzchni skórki.
Pamiętaj, że zaleca się, aby w naszym posiłku w ciągu dnia było obecnych 5 porcji warzyw i owoców.