Piec elektryczny – nowoczesne rozwiązanie dla gastronomii

gastronomia

W lokalach gastronomicznych coraz częściej korzysta się z pieców elektrycznych. To alternatywa dla popularnych kiedyś urządzeń gazowych z wielu względów. Dlaczego warto wybrać gastronomiczne piece elektryczne?

Rodzaje gastronomicznych pieców elektrycznych

Piece elektryczne to urządzenia, które do działania wymagają wykorzystania prądu. To ogranicza ich zastosowanie do miejsc, gdzie jest on dostępny, niemniej jednak z drugiej strony daje szereg korzyści dla użytkowników.

Najczęściej używane piece elektryczne gastronomiczne to piece konwekcyjno-parowe. Są to urządzenia, które potrafią podnieść temperaturę do zadanego poziomu oraz emitować parę z dolanej do nich wody. Następnie mogą dawać efekt konwekcyjny, czyli wprawiać w ruch znajdujące się wewnątrz komory pieca powietrze. Taki sposób działania pieca powoduje, że pozwala on na przyrządzanie wielu pysznych potraw, dbając o to, aby nie były nadmiernie przesuszone.

Nadal dostępne są także standardowe piece elektryczne gastronomiczne, które nie są wyposażone w funkcję konwekcji i pary. Są one jednak używane rzadziej, ponieważ nie cechują się aż tak szeroką funkcjonalnością jak piece konwekcyjno-parowe.

Zalety pieców elektrycznych w gastronomii

Wykorzystanie urządzeń jak piece elektryczne gastronomiczne w restauracji, stołówce czy w firmie cateringowej jest związane z wieloma korzyściami. Dlaczego warto się na nie zdecydować?

1. Prosta obsługa

Nowoczesne piece elektryczne stosowane w gastronomii są bardzo proste w obsłudze i nie wymagają długiego przeszkolenia z ich stosowania. Urządzenia te oferują gotowe już programy pracy, a także mogą być ręcznie programowane przez użytkownika. Oferują też specjalne programy dodatkowe, na przykład utrzymania higieny i czyszczenia pieca.

2. Szeroka funkcjonalność

Za pomocą pieców konwekcyjno-parowych można przygotowywać rozmaite potrawy, między innymi gotować je na parze, dusić, piec, podgrzewać, nawilżać, gotować w niskiej temperaturze, dlatego oferują one zróżnicowane tryby pracy do wyboru. To powoduje, że sprawdzą się przy przyrządzaniu różnorodnych dań w lokalu.

3. Bezpieczna obsługa

Dużym atutem, jakim wyróżniają się piece elektryczne gastronomiczne, jest również ich bezpieczeństwo. Nie wykorzystują one otwartego płomienia czy gazu, co pozwala na zminimalizowanie ryzyka wypadków przy pracy.

4. Różne pojemności do wyboru

Piece elektryczne są dostępne w wielu pojemnościach, dlatego można dobrać je go potrzeb lokalu.

5. Dodatkowe elementy do pieca

Warto też wskazać, że piece elektryczne gastronomiczne pozwalają na dokupienie szerokiej gamy elementów dodatkowych, które pozwalają na poszerzenie ich funkcjonalności. Mogą być to między innymi sondy, systemy nawilżania, pojemniki, podstawy.

HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK

https://hybryda-gastro.pl

TEL: 32 418-72-55

E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl

NIP: 6312312497, REGON: 241677598

ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice

Zobacz również