Dynia ozdobna to roślina, która może być doskonałym urozmaiceniem naszego ogrodu. Ozdobne dynie mają rozmaite kolory i kształty. Co należy wiedzieć o uprawie dyni ozdobnej? Jakie wymagania ma ta roślina?
Dynia ozdobna – podstawowe informacje
Dynie ozdobne to rośliny, które stają się coraz bardziej popularne w polskich ogrodach. Są one zaliczane do rodziny dyniowatych i pochodzą najczęściej od dyni olbrzymiej lub dyni zwyczajnej. Posiadają wyłącznie walory dekoracyjne – nie nadają się do spożycia (wyjątkiem są nieliczne odmiany), ponieważ posiadają bardzo grubą i twardą skórę, a także twardy miąższ. W sprzedaży dostępne są dynie ozdobne w barwach pomarańczowej, żółtej, zielonej, kremowej, czerwonej. Mogą być one pokryte smugami, cętkami. Powierzchnia skórki takiej dyni może być gładka, częściej jednak posiada wypustki, brodawki, wgłębienia, bruzdy. Również kształty dyni ozdobnych mogą być bardzo zróżnicowane – spotkamy okazy w kształcie kapeluszy, jabłek, gruszek, pękatych butelek, dysków, grzybków.
Dynie ozdobne mogą być dekoracją balkonów, ogrodów, kuchni i salonów. Można wykorzystać je jako świeczniki (jest to popularne zwłaszcza w USA podczas święta Halloween) lub umieścić w wiklinowym koszu na tarasie.
Jak wygląda uprawa dyni ozdobnej?
Jeżeli zdecydowaliśmy się posadzić dynię ozdobą w swoim ogrodzie, powinniśmy zapewnić jej stanowisko słoneczne, ciepłe (warto mieć świadomość, że dynia ozdobna będzie rozwijała się najlepiej w temperaturze od 20 do 28 stopni Celsjusza) i osłonięte od silnego wiatru. Gleba dla dyni ozdobnej powinna być dość żyzna, wilgotna, przepuszczalna, zasobna w próchnicę. Jej pH powinno wahać się pomiędzy 6 a 7.
Ze względu na potrzebę dość wysokiej temperatury z wysiewem dyni ozdobnej należy poczekać do 15 maja (gdy ryzyko przymrozków będzie już niewielkie). Zbiory odbywają się we wrześniu. Jeżeli chcemy cieszyć się dynią wcześniej, możemy zdecydować się na uprawę z rozsady (polega ona na tym, że sadzimy rośliny w pojemnikach i przetrzymujemy je w ciepłym miejscu, a w maju przesadzamy je do gruntu).
W sprzyjających warunkach nasiona dyni ozdobnej powinny wykiełkować po 10, maksymalnie 14 dniach.
Rośliny te potrzebują dużo wolnego miejsca, dlatego konieczne jest zachowanie znacznego odstępu pomiędzy sadzonkami. Dynia to roślina płożąca. Jeśli chcemy, żeby rozrastała się do góry, powinniśmy przygotować dla niej podpory pod pędy.
Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w przypadku dyni zwyczajnej należy intensywne podlewanie. Roślina ta zwłaszcza w czasie wzrostu potrzebuje dużej ilości wody. Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby podlewać dynię letnią wodą (jednocześnie unikać polewania liści).
Zaleca się, żeby zbierać dynie wczesnym rankiem, wieczorem, ewentualnie w pochmurne dni. Po zbiorach należy je osuszyć i umieścić w suchym, przewiewnym, ciepłym miejscu na około 3 tygodnie (wysuszenie dyni sprawi, że będzie ona w stanie przetrwać nawet do roku w temperaturze pokojowej).
Dynia ozdobna w kuchni
Dynie ozdobne w większości nie nadają się do spożycia ze względu na bardzo grubą i twardą skórę. Jednocześnie są wyjątki, do których zaliczamy między innymi odmianę Sweet Dumpling. Charakteryzuje się ona lekko spłaszczonymi, kulistymi owocami o średnicy do 12 centymetrów. Posiadają one kremową skórę w ciemnozielone pasy. Takie dynie świetnie nadają się do faszerowania, można je również piec. Ogromną zaletą kulinarną tej odmiany dyni ozdobnej jest fakt, że podczas obróbki termicznej nie traci ona swojego atrakcyjnego koloru.